søndag 13. januar 2013

Motbakkeløp i 2013

Vi skriver januar 2013, og det er på tide å se på terminlista for året. Motbakkeløp er i skuddet som aldri før, og det gir seg utslag i at tilbudet på løpsfronten også er bedre enn noen gang. Her er noen av løpene jeg har merket meg så langt.

For de bosatt i Midt-Norge, spesielt i nærheten av Trondheim, er Fjellseterløpet 24. april første anledning til å teste formen etter vinteren. Påska er jo tidlig i år, så det skulle gå å få lagt inn noen motbakkedrag før den tid. Jeg har ikke deltatt selv, men skal forsøke å få det til i år. Det starter med en del flat asfalt fra Lerkendal stadion, men når man har gjort unna den "oppvarmingen" så starter 400 meters stigning opp til Skistua oppunder Gråkallen. Påmelding regner jeg med vil bli via hjemmesida til NTNUIs friidrettsavdeling.

Mens vi er i Trondheimsregionen, og fortsatt tidlig i sesongen, må jeg ta med Malvikingen Opp som er en nyskaping fra 2011 og som i år er flyttet en uke i tid og går andre lørdagen i mai, det vil si 11. mai. Dette er en flott tur på 6 km som starter i fjæresteinene på Vikhammerløkka og ender opp på Solemsvåttan 422 meter over havet. Påmelding etter hvert via hjemmesida til Malvik IL friidrett, men her har det også vært greit å melde seg på ved oppmøte før start - bare man kommer i god tid før starten.

Et annet motbakkeløp som ble startet opp i 2011 er Fløyen Opp, og her bør Bergenserne gå mann av huse den 4. mai. Løpet er 3,2 km og høydeforskjellen mellom starten på Vågsallmenningen og Fløyen er 320 meter. Jeg har stort sett løpt opp Stoltzekleiven eller Skredderdalen og så ned svingene fra Fløyen i stedet for opp slik løpet gjør. Men jeg ser at veldig mange Bergensere legger turen opp grusveien som slynger seg opp til Fløyen, så dette bør være en kjent løype for mange. Påmeldingen er allerede åpnet.

Fløyen Opp må ikke forveksles med Fløyenløpet som er mye lenger (8,4 km) og dermed på langt nær så bratt. Fløyenløpet het tidligere "Fløyen Opp lang løype". Dato: 13. juni. Den korte varianten av Fløyenløpet arrangeres 21. mars. Antar det blir påmelding og info på hjemmesiden til Varegg Ski/Friidrett etter hvert.

Vi kan ikke forlate Bergen uten å nevne Stoltzekleiven Opp, et av de mest tradisjonsrike løpene i Norge. Her kan det fort bli fulltegnet på et blunk når påmedlingen åpnes, men det ble litt bedre da de startet med løp både fredag og lørdag. I fjor startet over 4000 personer, og dette er også Norges bratteste motbakkeløp med en gjennomsnittlig stigning på 34,5%!!!  Hjemmesiden forteller at årets arrangement går 27. og 28. september.

For de som holder til i Oslo og omegn er det overraskende få løp jeg har merket meg. Oslos Bratteste er dog et hederlig unntak. Løpet ser nå ut til å ha funnet formen og arrangeres i år for femte gang. Det har blitt satt deltakerrekorder hvert år, og jeg tror 2013 ikke blir noe unntak. Med 2,7 km og 407 meter stigning er jeg temmelig sikker på at løpet bærer navnet sitt med rette. Påmelding gjøres fra hjemmesida, men er ikke åpnet i skrivende stund.

For Oslos del må jeg også ta med "Sognsvann Rundt Medsols". Ikke det at dette er et motbakkeløp - Sognsvann Rundt er et terrengløp som arrangeres hver onsdag fra april til oktober - men arrangøren står også bak Maridalalpenes Motbakkeløp som er en karusell med fire motbakkeløp. Her er det (dessverre) maks 100 deltakere per løp.

Det mest profilerte motbakkeløpet i Norge er nok La Sportiva Skåla Opp. Her er det internasjonal deltakelse, men også en massemønstring av amatører og trimmere. Alle bør vel ha prøvd Skåla Opp, med sine 1800 meter fordelt på 6 km, en gang i løpet av "karriæren" :-)  Påmelding på hjemmesida for løpet. Konkurranseklassen er allerede fulltegna, men det går jo an å delta i trimklassen også...  Dato er 17. august i 2013.

Samme dag, altså 17. august, går Storsylen Opp av stabelen for femte gang. Det er et løp som Niklas Dyrhaug (med familie og gode venner mistenker jeg) står bak. Fysisk utfordring er på linje med Skåla Opp, men det er noe lengre (11 km) og litt mindre høyde (1100 meter). Påmeldingen er ikke åpnet ennå, men det er penger å spare på å ikke vente til siste liten.

For de som virkelig vil ha en utfordring i ultraklassen kan jeg nevne Rallarvegsløpet som er et todagersløp 20.-21. juni som ender opp på Finse 1222. Løpet starter ved havnivå, og totalt er det 54+27=81 km langt. Selv har jeg veldig lyst til å prøve meg på Meråker Mountain Challenge. Det har vært diskusjoner om hvor langt det er og hvor mange høydemeter som inngår, men hjemmesiden sier nå 70 km og man skal over 9 fjelltopper og ta seg fram i fjellterreng med tunge myrstrekk innimellom. Trøsten er at her er det lov å bruke laaang tid - inkludert overnatting hvis man ønsker det. Racerne gjør det dog unna på godt under 10 timer.

Så vil jeg slå et slag for 7-topparrangementene til Den Norske Turistforening. Jeg deltok i Trondheim i fjor (i år går det 2. juni der i gården), men det er Bergen som er desidert størst og vel nærmer seg 60-årsjubileum? Sist jeg så en oversikt var det seks byer med slike turarrangement: Sandnes, Sandefjor, Drammen og Bodø i tillegg til de to førstnevnte. Ut på tur, aldri sur!

For utenlandsfarerne er det nesten ubegrenset med muligheter. Jeg trekker bare fram to stykker som jeg har sett på selv:  Zermatt og Mont Ventoux. Jeg vurderer spesielt sistnevnte som er en halvmaraton opp den berømte Mont Ventoux - berømt for de som sitter klistret til TV-skjermene når Tour de France sykles. TdF har besøkt fjellet 14 ganger. Stigningen skal visstnok være 1600 meter.

Jeg vil oppfordre alle arrangører av motbakkeløp til å gjøre to ting. For det første hadde det vært supert om man registrerer løpet hos kondis.no slik at det kommer inn i terminlista der. Dernest er det kjekt om man legger inn løpet på den Norske delen av Wikipedia slik at det kommer med i oversikten over motbakkeløp. Jeg telte 62 motbakkeløp i terminlisten til kondis - det er bra, men jeg mistenker at det mangler en god del. For eksempel er ikke Stoltzekleiven ført opp så vidt jeg kan se. Det samme gjelder Wikipedia som har ca 85 registreringer, men hvor jeg for eksempel savner både Fløyen Opp og Fløyenløpet.

Lykke til med årets sesong - og legg gjerne inn kommentarer om løp du anbefaler, har tenkt å delta i eller for å fortelle hvordan det gikk etterpå. Det er MANGE andre muligheter enn de jeg har nevnt her. Nibbeløpet, Fanaråken Opp, Ulriken Opp, Ranheim til Topps, ... Skriv gjerne hva som er ditt favorittløp, og hvorfor!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar